ꒌ Православни Хришћани
† интернет Православље

недеља, фебруар 26, 2006

Васкршњи Пост

Пост је уздражвање од одређене врсте хране (мрсне), као и од сваког облика грешних дела, помисли и жеља.

Поред молитве, и свега што служи духовном животу, Свети Оци приписују и посту нарочиту важност. Они су посматрали тело и душу као једну целину и тако их и третирају у свим њиховим манифестацијама. Душа делује на тело како живоносно, тако и смртоносно, што у обратном случају исто и за тело значи. Нема остварења ни испуњења човекове личности ако све силе душе: разум, воља и осећање, као и тело узајамно не суделују. Али, то није могуће постићи без прихватања поста, и душевног и телесног.

Пост не значи да се само уздржавамо од мрсне хране, већ у првој линији то је одрицање од злочестивих мисли, жеља и дела. Телесни пост је свакако неопходно помоћно средство за успешну борбу против страсти, нарочито против гордости која је корен сваког даљег зла. Тело које у греху има заједничко учешће са душом, треба са њом у и врлинама да има учешћа. Стваран пост је у првој линији уздржавање од сваке похотљивости.

Утемељитељ хришћанскога подвига, Спаситељ наш Исус Христос - Син Божји, уочи ступања у подвиг искупљења рода људскога, укрепио је себе дуготрајним постом. И сви подвижници, почињући да служе Господу, наоружавали су се постом и нису друкчије ступали на пут Крста но спроводећи пост.

Сада следи Васкршњи Пост (звани још Велики и Часни Пост) који треје 7 седмица. Он је поред Госпоинског поста најстрожији. Уље је дозвољено само суботом и недељом, као и на извесне празнике, док се осталим даним пости на води . Тако на пример, пост је на дан Светих Четрдесет Мученика разрешен на уље и вино. Употреба рибе, уља и вина дозвољена је на празник Цвети као и на Благовести, уколико не падају за време Страсне седмице.

Сваки Хришћанин би пре почетка поста требао да поразговара са својим свештеником или духовником и утврди која врста поста одговара највише његовим духовним и физичким снагама. Не може свако да прими на себе строго правило уздржавања или да се лиши свега што му је потребно за олакшање немоћи. Овде спадају нарочито деца, стари, болесни, труднице и дојиље, као и они који обављају тешке физичке послове.

Уколико желите да сазнате више о посту прочитајте овај чланак на Википедији

Ознаке:

3 Comments:

  • Pozdrav!
    Darko

    By Anonymous Анониман, at 26/2/06 16:28  

  • Помаже Бог Јоване. Одличан избор теме. У овим данима је и јако потребан а и користан. Једино бих ти предложио да стандардизујеш текст попут осталих тема. Само напред, свако добро од Господа и лак ти пост. Ђакон Горан

    By Blogger Верхогеторник, at 21/3/06 16:13  

  • Оче како да стандардизујем. Можете ли мало да појасните, такође нећу се љутити ако ви измените нешто. Свако добро од господа

    By Blogger Јоца, at 21/3/06 16:34  

Постави коментар

<< Home


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †